Kakšen naj bo tlak v pnevmatikah?

Ustrezni tlak v pnevmatikah je zelo pomemben

09.12.2019
alt

Pnevmatika izgublja tlak zaradi naravnih razlogov. V povprečju po okoli 0,076 bara mesečno. Izguba tlaka se lahko dodatno poveča zaradi drugih vzrokov za puščanje zraka, kot so:

  • predrtje, žeblji in ostali kovinski delci
  • ventil: zamenjati ga je potrebno ob vsaki menjavi pnevmatike.
  • kapica ventila: ki zagotavljanja neprepustnost ventila.

Upoštevajte nasvete proizvajalca vozila (o.p. beri navodila) tlak v pnevmatikah ob normalni nosilnosti oz. polni nosilnosti. Priporočljiv tlak v pnevmatikah lahko preverite na pokrovu rezervoarja ali na nalepki voznikovih vrat. Preverite tlak, ko so pnevmatike hladne. Če preverjate tlak v segretih pnevmatikah, dodajte tlaku, ki ga priporoča proizvajalec vozila, 0,3 bara. Ponovno preverite tlak, ko so pnevmatike hladne.

Tudi če so pnevmatike napolnjene z dušikom, je potrebno tlak in splošno stanje pnevmatik redno preverjati.

Pravilno napolnjena pnevmatika izboljša varnost, je bolj ekonomična pri uporabi in manj obremenjuje okolje.

Ustrezni tlak je pomemben

Premalo ali preveč napolnjene gume se lahko obrabijo precej hitreje kot pričakovano, imajo slabši oprijem in porabijo več goriva. Le nekaj minut na mesec je potrebnih, da zagotovite varnost in dolgo življenjsko dobo vaših pnevmatik.

Z ohranjanjem pravilnega tlaka vaših pnevmatik, boste zmanjšali vaše tekoče stroške. Premalo napolnjene pnevmatike so dojemljive za pregrevanje, porabijo več goriva in se hitreje obrabijo. Prav tako lahko previsok tlak skrajša  življenjsko dobo pnevmatike, poslabša oprijem in povzroča težave pri krmiljenju. Z ohranjanjem pravilnega tlaka vaših pnevmatik, boste zmanjšali vaše tekoče stroške. Premalo napolnjene pnevmatike so dojemljive za pregrevanje, porabijo več goriva in se hitreje obrabijo. Prav tako lahko previsok tlak skrajša  življenjsko dobo pnevmatike, poslabša oprijem in povzroča težave pri krmiljenju. 

OBRABA​​​​​​​

S pnevmatiko, ki je napolnjena z 20 % prenizkim tlakom,  lahko prevozimo do 20 % manj kilometrov. To pomeni izgubo 8.000 km pri ocenjenih možnih  40.000 km.

PORABA GORIVA IN CO2 EMISIJE

Nizek tlak v pnevmatikah poveča porabo goriva in emisije CO2.

Pri CCC pnevmatike napolnimo z dušikom in s tem pripomoremo k daljši življenski dobi. To pa je že tema za naslednji nasvet. Kmalu novica o prednosti polnjenja pnevmatik s plinom.

Za vsa vprašanja oz. nejasnosti smo vam z veseljem na voljo.

Pozdravlja vas ekipa CCC

Široka ponudbaIzbirajte med več kot 13.000 artikli
Eko taksa v ceniEko taksa je vključena v ceno
Varen nakupVaša povezava je šifrirana
-20% popusta na menjavo pnevmatik
Brezplačno polnenje s plinom
Gume Pnevmatike Michelin
Gume Pnevmatike Bridgestone
Gume Pnevmatike Dunlop
Gume Pnevmatike Continental
Gume Pnevmatike Goodyear
Gume Pnevmatike Sava
Gume Pnevmatike Pirelli
Gume Pnevmatike Fulda
Gume Pnevmatike Nexen
Gume Pnevmatike Kumho
Domov Gume Platišča Novice Outlet Storitve Kontakt
070 833 333 trgovina@po-gume.si
Spletno mesto uporablja piškotke, ki služijo izboljšanju uporabniške izkušnje. Z nadaljevanjem obiska se strinjate z njihovo uporabo. (Več informacij)
Se strinjam